TOP

Bogens forord

Godt nok er jeg jysk af oprindelse og bosat i hovedstaden. Men tidligere har jeg i mange år boet på fantastiske Fyn, som har en helt særlig plads i mit hjerte. Jeg har været omkring det meste af den grønne ø midt i landet og kommer der heldigvis stadig tit – med stor glæde og begejstring. Meget af det bedste, jeg ved, er nemlig fra Fyn: Brunsviger. Min første hund. Min studietid. En god del af mine venner og veninder. Eventyr og Ingrid Marie-æbler. Min mand, såmænd.

For Fyn har det med at gøre indtryk og bide sig fast. Der er gode chancer for, at det kunne ske for dig – hvis du ikke allerede er ramt. Og det er ganske vist. Selvom Fyn ikke fylder voldsomt meget på landkortet dér imellem Jylland og Sjælland, skal man ikke lade sig narre. For som man siger, så er Fyn (umådelig) fin: Fyn har åbne vidder, grønne skove, smukke kyststrækninger og frisk havluft. Rygeost, velsmagende asparges og læskende, lokal bryg med (og uden) promiller. Fyn er uhøjtidelighed og virkelig gode mennesker med en syngende dialekt, som man ikke kan andet end holde af.

I denne bog har jeg samlet en lille del af alt det, Fyn er og har at byde på. Det har været en stor fornøjelse at dykke ned i alle de spændende og smukke afkroge af Fyn, som jeg har haft mulighed for at (gen)besøge i forbindelse med skrivningen. At udvælge 111 har selvsagt ikke været let, men jeg håber, du finder inspiration i de steder og aktiviteter, der slap igennem nåleøjet. Hvad enten du er indfødt eller tilflytter, lokal eller turist, ønsker jeg dig rigtig god fornøjelse med at finde dine egne favoritter blandt de mange forrygende fynske oplevelser, der ligger og venter derude. Både til lands, til vands og højt oppe over ’Danmarks Have’.

Else Marie Lehman