TOP
Oplev Fyn

Den rigeste gravlæggelse i Norden

…fra midten af den yngre bronzealder, i hvert fald: LUSEHØJ.

Der findes mange fortidsminder og gravhøje på Fyn. Det oplever du hurtigt, hvis du kører rundt på øen og kigger rundt i landskabet og på skilte langs vejene. 111 STEDER PÅ FYN SOM DU SKAL SE beskriver et mindre udvalg af dem, der er særligt spændende at starte din fortidsekspedition med. Men der findes et utal af andre, som også er et kig værd.

Blandt dem er Lusehøj syd for Glamsbjerg. Den er fra bronzealderen, formodentlig omkring 900-700 f.v.t. og er Nordens rigeste gravlæggelse fra den periode. Den blev udgravet (delvist) i 1862 og senere i 1973-75. Gravhøjen er helt fri for bevoksning og er meget tydelig i det åbne landskab, den ligger i. Du finder en stribe skilte ved den, hvor du kan læse nærmere om Lusehøj og om områdets historie som boplads og sidste hvileplads (teksten findes også online på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside).

Her uden for Voldtofte og Flemløse findes nemlig udover Lusehøj også en stribe andre spændende sager fra fortiden, blandt andet Buskehøj, Bohøj, Drengehøj, Guldhøj og Fyrsternes Dødelandskab, så her er en del af dykke ned i, hvis du er til fortidsminder af forskellig art.

Lusehøj ligger ved Hesselbjergvej 7-11, 5620 Glamsbjerg. Når du nærmer dig, møder du skilte, der peger dig i den rigtige retning, så selvom stedet ligger lidt afsides fra det meste, er det ganske let at finde.