TOP
Blandede tips Oplev Fyn

Dyk dybere ned i Odinstårnets historie og detaljer

Selvom det er mange år siden, at Odinstårnet i Bolbro/Odense V blev sprængt i luften af tyskerne i Anden Verdenskrigs sidste dage, hører det stadig til blandt Fyns mere spektakulære bygningsværker og historier. Alene at Odense i 1935 husede Europas næsthøjeste tårn, er jo imponerende. Odinstårnet var 175 meter højt. Kun Eiffeltårnet i Paris var højere på daværende tidspunkt.

Du kan læse hovedtrækkene af tårnets historie og væsentligste fakta i 111 STEDER PÅ FYN DU SKAL SE. Men der er selvfølgelig mange flere spændende detaljer og personlige beretninger at dykke ned. Dem kan du blandt andet finde i Foreningen Odinstårnets bog om den tidligere fynske stolthed, Odinstårnet en saga – eller? (Finn Pedersen, 2. oplag, 2008). Og selvom den ikke syner af meget og måske mest af alt virker lidt støvet, kan den godt anbefales, hvis du også bliver fascineret af Odinstårnet, når du har været en tur omkring Bolbro og set den 12 meter høje kopi, der selvfølgelig – alene på grund af størrelsesforskellen (1:12) – har svært ved at yde originalen fuld retfærdighed, men dog på sin egen måde også er interessant at se.

I Odinstårnet en saga – eller? får du fx svar på, hvorfor tårnet var lukket om vinteren, hvad købsprisen for grunden var, hvad byggearbejderne fik i timen, og hvor mange personer der var plads til på hver af de tre etager. Og du kan se fotos af tårnet, billetter dertil og møde en stribe personer, som selv har oplevet det spektakulære tårn, før det faldt. Hvilket slet ikke er uinteressant.