TOP
Fin er fin

Udvid dit fynske ordforråd

Det fynske sprog er ganske særligt – ikke kun på grund af sit syngende væsen. Fynsk har også sin ganske egen udtale af mange ord, og det rummer ord, som du ikke støder på andre steder (med mindre du er løbet ind i en med fynske rødder).

Nogle af de klassiske, særegne og sjove er:

“Jætjauer” (flyvemaskine) – fx den klassiske “fla’ u, dar kammer en jætjauer”)

“Kanalje” (uopdragen person – eller slet og ret bare et fjols)

“Leifi” (dejligt)

“Farveller” (vi ses – kendt fra Polle-filmene)

“Fatsvag” (dum)

“Søjde” (søde)

“Skrubsak” (skat)

“På-æ-ø-u-i-æ-å” (på øen ude i åen)

“Pære rundt” (røre rundt)

“Pillerpaller” (øl)

“Patværk” (bryster)

“Utidig” (fjollet)

Vil du udvide dit fynske ordforråd yderligere, kan du fx gribe fat i Claus Skyttes Harske Hubbi – Fynsk-Dansk ordbog (SkytsEngel 2018) eller i Anders Wedel Berthelsens Fynsk så det synger (Skulkenberg, 1. udgave fra 2016 eller 2. udgave fra 2017).